Pontiac Solstice Forum banner

Limity ciśnienia parowania?

8.2K views 22 replies 5 participants last post by  JohnWR  
#1 ·
Czy ktoś wie, jakie powinno być ciśnienie EVAP po osiągnięciu temperatury i jeździe z prędkością autostradową?

Otrzymuję P0455. Widzę ciśnienie EVAP na żywo do 90 paskali. To odpowiada 0,68 mmHg lub 0,013 psi.

Zastanawiam się, czy to mój elektrozawór odpowietrzania Dorman Evap, który wymieniłem. Ten kod pojawił się dopiero po wymianie elektrozaworu EVAP na jednostkę Dorman (uszkodziłem mój oryginalny).

Wszelkie uwagi są bardzo mile widziane.

#2 ·
Czy ktoś wie, jakie powinno być ciśnienie EVAP po osiągnięciu temperatury i jeździe z prędkością autostradową?

Dostaję P0455. Widzę ciśnienie EVAP na żywo do 90 paskali. To odpowiada 0,68 mmHg lub 0,013 psi.

Zastanawiam się, czy to mój elektrozawór odpowietrzania Dorman Evap, który wymieniłem. Ten kod pojawił się dopiero po wymianie elektrozaworu EVAP na urządzenie Dorman (pękła mi oryginalna).

Wszelkie opinie są bardzo mile widziane.
Instrukcja podaje jedynie, że system musi wykazywać podciśnienie, bez podawania innych określonych ciśnień. Zakładam, że zgłaszasz ciśnienie manometryczne, a nie bezwzględne, a ponieważ ciśnienie to jest dodatnie, nie widzisz podciśnienia, stąd błąd.

Procedura diagnostyczna rozpoczyna się od zainstalowania niezależnego wskaźnika podciśnienia w celu porównania odczytów, a jeśli odczyty się nie zgadzają, należy wymienić czujnik. Jeśli się zgadzają, znajdź wyciek.

#5 ·

Otrzymuję P0455. Widzę ciśnienie EVAP na żywo do 90 paskali. To odpowiada 0,68 mmHg lub 0,013 psi.

Zastanawiam się, czy to mój zawór elektromagnetyczny Dorman Evap Purge, który wymieniłem. Ten kod pojawił się dopiero po wymianie zaworu elektromagnetycznego EVAP na urządzenie Dorman (pękła mi oryginalna).

EvapP zawsze powinien być ujemny podczas pracy silnika.

Widziałem odczyty od -40 do -140 na biegu jałowym.

#6 ·
Czy ktoś wie, jakie powinno być ciśnienie EVAP po osiągnięciu temperatury i podczas jazdy z prędkością autostradową?

Zastanawiam się, czy to mój elektrozawór odpowietrzania Dorman Evap, który wymieniłem. Ten kod pojawił się dopiero po wymianie elektrozaworu EVAP na urządzenie Dorman (uszkodziłem mój oryginalny).

Aktualizacja po kilku kolejnych cyklach jazdy.

Pierwszą rzeczą, którą moim zdaniem powinieneś zrobić, to otworzyć korek wlewu paliwa, uruchomić silnik i odczytać EvapP. Sprawdziłbym również % otwarcia zaworu EVAP. Przy wciąż otwartym korku wyłącz silnik i obserwuj EvapP. Mój odczytuje w tym momencie 0 Pa, czego się spodziewam, ponieważ odpowiadałoby to ciśnieniu atmosferycznemu, a zbiornik jest w większości otwarty na atmosferę.

Podczas gdy EvapP jest głównie ujemny, były chwile podczas drugiego cyklu jazdy, że stał się dodatni i podejrzewam, że jest to zawór odpowietrzający zamykający się i pozwalający ciepłu rozprężać paliwo na tyle, aby wytworzyć dodatnie ciśnienie. Naprawdę nie ma nic innego, co może generować dodatnie ciśnienie w układzie, gdy silnik pracuje na biegu jałowym.

Moje podejrzenie jest takie, że zawór odpowietrzania nie działa poprawnie i nigdy nie uzyskuje podciśnienia w układzie.

Otwarty korek wlewu paliwa nie powinien pozwalać na budowanie się dodatniego ciśnienia, w rzeczywistości widziałem ujemny EvapP po zdjęciu korka wlewu paliwa i pracy silnika na biegu jałowym.

#7 ·
Więc dziś rano napełniłem zbiornik do 3/4 i monitorowałem ciśnienie parowania za pomocą mojej aplikacji Torque. Osiągnęło ono szczyt na poziomie zaledwie 20 Pa. Wczoraj, przy około 1/4 zbiornika, wynosiło 90 Pa.

Kiedy dotarłem do pracy i zostawiłem pojazd na biegu jałowym, ciśnienie parowania nadal wynosiło około 18-20 Pa. Zostawiając samochód włączony, wyszedłem z pojazdu i zdjąłem korek wlewu paliwa. Ciśnienie parowania EVAP nigdy się nie zmieniło. Pozostało takie samo, niezależnie od tego, czy korek był założony, czy zdjęty.

Teraz wartości się zmieniały (przesuwając się między 18-20 Pa, a kiedy po raz pierwszy uruchomiłem samochód, było poniżej 10 Pa), co, jak przypuszczam, oznacza, że wskaźnik odczytuje wartości.

Biorąc więc pod uwagę, że usunięcie korka wlewu paliwa nie spowodowało ŻADNEJ różnicy w ciśnieniu par, zakładam, że problemem jest korek wlewu paliwa.

#8 ·
Więc dziś rano napełniłem zbiornik do 3/4 i monitorowałem ciśnienie parowania za pomocą mojej aplikacji Torque. Osiągnęło ono szczyt na poziomie zaledwie 20 Pa. Wczoraj, przy około 1/4 zbiornika, wynosiło ono 90 Pa.

Kiedy dotarłem do pracy i zostawiłem pojazd na biegu jałowym, ciśnienie parowania nadal wynosiło około 18-20 Pa. Zostawiłem samochód włączony, wysiadłem z pojazdu i zdjąłem korek wlewu paliwa. Ciśnienie parowania EVAP nigdy się nie zmieniło. Pozostało takie samo, niezależnie od tego, czy korek był założony, czy zdjęty.

Teraz wartości się zmieniały (przesuwały się między 18-20 Pa, a kiedy po raz pierwszy uruchomiłem samochód, było poniżej 10 Pa), co, jak przypuszczam, oznacza, że wskaźnik odczytuje wartości.

Biorąc więc pod uwagę, że usunięcie korka wlewu paliwa nie spowodowało ŻADNEJ różnicy w ciśnieniu par, zakładam, że problemem jest korek wlewu paliwa.
Czy ciśnienie przez cały czas było dodatnie, czy raczej ujemne? Nawet po zdjęciu korka wlewu paliwa widziałem ujemne ciśnienie. Wartość EvapP wzrastała do zera lub nieznacznie dodatniej tylko wtedy, gdy wartość EVAP wynosiła zero %, co oznacza, że zawór był zamknięty.

#9 ·
W uzasadnieniu tego wniosku musiałem wymienić korek wlewu paliwa zarówno w PunisheR, jak i w Dragon, aby w zeszłym roku przejść test emisji spalin. Wyglądało na to, że fabryczne elementy uległy awarii w mniej więcej tym samym czasie.

#11 ·
Przez cały czas było pozytywne. Zobaczę, czy uda mi się zrobić zdjęcie ekranu na żywo mojej aplikacji Torque i udostępnić je.

Zastanawiam się, czy moja aplikacja pobiera dane i raportuje ciśnienie "bezwzględne" niezależnie od próżni.
Moja aplikacja Torque zapewnia wyświetlanie danych w czasie rzeczywistym. Mam teraz skonfigurowaną stronę z EVAP i EvapP wyświetlanymi jako wskaźniki. Ciekawe jest obserwowanie, jak to działa.

Aplikacja pokazuje również wartości dodatnie i ujemne.

#14 ·
Skłaniam się ku mojemu zaworowi odpowietrzającemu. Z tego, co rozumiem, solenoid odpowietrzający (w pobliżu zbiornika) zamyka się, a zawór odpowietrzający powinien się otworzyć, aby umożliwić silnikowi wytworzenie podciśnienia w układzie podczas uruchamiania. Po osiągnięciu podciśnienia PCM sygnalizuje następnie zaworowi odpowietrzającemu zamknięcie i monitoruje, jak długo trwa utrata podciśnienia. Im szybciej system traci podciśnienie, tym szybciej emituje kod dużego lub małego wycieku.

Podejrzewam, że mój solenoid odpowietrzający Dorman nie otwiera się podczas uruchamiania. W związku z tym system nie może wytworzyć podciśnienia. Stąd system emituje błąd dużego wycieku z powodu niemożności nawet wytworzenia podciśnienia.

Przypuszczam, że prostym rozwiązaniem byłoby wydanie 50 dolarów i zakupienie solenoidu odpowietrzającego OEM i sprawdzenie. Zrobię to po powrocie z wakacji.

Outer Banks, NC, nadchodzę!!!

#15 ·
Skłaniam się ku mojemu zaworowi odpowietrzającemu. Z tego, co rozumiem, zawór odpowietrzający (w pobliżu zbiornika) zamyka się, a zawór odpowietrzający powinien się otworzyć, aby umożliwić silnikowi wytworzenie podciśnienia w układzie podczas uruchamiania. Po osiągnięciu podciśnienia PCM sygnalizuje zaworowi odpowietrzającemu zamknięcie i monitoruje, jak długo trwa utrata podciśnienia. Im szybciej system traci podciśnienie, tym bardziej określa, czy wydaje kod dużego lub małego wycieku.

Podejrzewam, że mój elektrozawór Dorman Purge nie otwiera się podczas uruchamiania. W związku z tym system nie może wytworzyć podciśnienia. Stąd system zgłasza błąd dużego wycieku z powodu niemożności nawet wytworzenia podciśnienia.

Sądzę, że prostym rozwiązaniem byłoby wydanie 50 dolarów i zdobycie elektrozaworu odpowietrzającego OEM i założenie go, aby zobaczyć. Zrobię to po powrocie z wakacji.

Outer Banks, NC, nadchodzę!!!
Czy obserwowałeś pozycję polecenia zaworu odpowietrzającego? Mój pokazuje 0% otwarcia, aż silnik zacznie się rozgrzewać. Rutyna otwierania i zamykania odbywa się wielokrotnie i w różnym stopniu, z dużą ilością czasu spędzonego przy niskim podciśnieniu. To dość skomplikowany proces.

#16 ·
Polecenie pozycji zaworu odpowietrzającego pokazuje 'brak dostępnych danych'. W mojej aplikacji Torque Pro mam tylko 2 PIDy EVAP do monitorowania. Jednym jest EVAP, a drugim Ciśnienie EVAP. Ten EVAP stwierdza brak dostępnych danych.

Zamierzam monitorować podczas jazdy do domu z pracy, aby sprawdzić, czy dane zaczną być dostępne.

Dane systemowe pokazują, że test systemu EVAP jest 'niekompletny'.

#17 ·
Moja pozycja zaworu odpowietrzającego pokazuje 'brak dostępnych danych'. W mojej aplikacji Torque Pro mam tylko 2 PID-y EVAP do monitorowania. Jednym jest EVAP, a drugim ciśnienie EVAP. Ten EVAP stwierdza brak dostępnych danych.

Zamierzam monitorować podczas jazdy do domu z pracy, aby sprawdzić, czy dane zaczną być dostępne.

Dane systemowe pokazują, że test systemu EVAP jest 'niekompletny'.
NA czy GXP? Powinienem był zapytać wcześniej. Testowałem z moim RL.