Pontiac Solstice Forum banner

Kod P2187

984 views 12 replies 6 participants last post by  JohnWR  
#1 ·
Jestem w kropce. Miałem kod P2187; już zmienione

1. HPFP
2. Filtr węglowy, korek wlewu paliwa
3. Czujnik tlenu 02
4. Czujnik masowego przepływu powietrza

Wentylator wspomagania mocy działa dobrze i jest cały.

Samochód nadal pracuje na bogato i ma przerywane, ledwo zauważalne wahania na biegu jałowym. Głównie po przejechaniu kilku mil.

Pachnie spalinami, rura wydechowa ma sporadyczne spaliny.

Mój lokalny - niedrogi mechanik (emeryt) mówi:

Może to być wyciek powietrza w układzie paliwowym, ale nie wiem, od czego zacząć.

Próba uniknięcia wizyty w agencji i wysokich kosztów.

Wszelkie podobne problemy i rozwiązania mile widziane

#2 ·
P2187 odczytuje System regulacji składu mieszanki ubogiej na biegu jałowym

Wentylator wspomagania = turbosprężarka?

Czy masz coś, co może odczytywać parametry silnika?
Na biegu jałowym: Odczyt czujnika MAF = 2-6 g/s przepływu powietrza​
Zapłon włączony silnik wyłączony ciśnienie paliwa = 57-67 psi​

Sprawdź, czy w układzie dolotowym nie ma wycieków lub pękniętych przewodów podciśnienia
Niski poziom paliwa
Zanieczyszczone paliwo
Nadmiar alkoholu w paliwie
Uszkodzone wtryskiwacze paliwa
Problemy z układem wydechowym przed czujnikiem O2
Brakujący lub uszkodzony filtr powietrza
Problemy z okablowaniem czujnika O2

#3 ·
Miałem fałszywe kody po zainstalowaniu nowych rur doładowania w Dragonie. Okazało się, że były to nieszczelności w rurach doładowania. Wyrzuciło kod zbyt bogatej mieszanki, ale dopóki nie sprawdziłem połączeń rur doładowania i upewniłem się, że żadne nie przeciekają, było to uciążliwe. Moja rekomendacja jest taka, aby zacząć od sprawdzenia rur doładowania od filtra powietrza z powrotem. Zwróć uwagę na króciec PCV, który musi wracać od filtra powietrza. Często się psują.

#4 ·
Również walczę z 2187. Jak dotąd bezskutecznie próbowałem zaworu odpowietrzającego, czujnika masowego przepływu powietrza oraz (dla zabawy) świec zapłonowych i cewek. Postaram się pamiętać, aby napisać tutaj, jeśli/kiedy rozwiążę swój problem i jak.

#5 · (Edited)
@Osgar , kod, który masz, to dobry początek, ale wszyscy będziemy rzucać strzałkami bez solidnej podstawy informacji:
Rok i model?
Przebieg?
Jakiekolwiek inne kody lub oczekujące kody?
Czy coś zostało zmienione, zmodyfikowane lub wymienione w ostatnim czasie przed wyrzuceniem kodu?

Jeśli to GXP, standardowe przewody doładowania (trochę gumy, trochę aluminium) muszą zostać dokładnie sprawdzone.
Punkty połączeń rur doładowania są podatne na wycieki, intercooler (CAC) jest częstym źródłem wycieków spowodowanych przejeżdżaniem przez krawężniki parkingowe aż po zwykłe, dobre, staromodne uszkodzenia.
Gumowy wąż przepustnicy może być źródłem pęknięć lub pęknięć itp. itd.
Małe gumowe o-ringi na czujnikach map i maf mogą ulec awarii lub nie osadzić się w pełni, a tym samym przeciekać.
Kolektor dolotowy jest mocowany przy niskim momencie obrotowym zgodnie ze specyfikacją i może być źródłem wycieków z poluzowanych śrub.
Możesz użyć puszki płynu rozruchowego w pobliżu tych połączeń, aby sprawdzić, czy rozpylenie płynu w punkcie połączenia powoduje wzrost prędkości obrotowej biegu jałowego, możesz wziąć wodę z mydłem i spryskać połączenia w poszukiwaniu pęcherzyków powietrza.
Króciec na wężu wlotu powietrza dochodzącym z obudowy filtra powietrza może pęknąć i przeciekać.
Wiele przewodów podciśnieniowych do turbosprężarki i elektrozaworu dla niej może przeciekać..
Mógłbym tak dalej, ale myślę, że rozumiesz.
Najtańszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest dokładne, element po elemencie, połączenie po połączeniu, badanie układu doładowania i podciśnienia.
Wymaga to cierpliwości i czasu, ale inspekcja nic Cię nie kosztuje i może oszczędzić Ci zgryzów związanych z rzucaniem części na problem w próbie trafienia w środek tarczy.
Mówię z doświadczenia.
W moim przypadku, oprócz odkrycia kilku mikro wycieków, skończyłem na odkryciu luźnej podkładki, która dostała się do strony wlotowej głowicy i zablokowała się kilka milimetrów od jednego z zaworów wlotowych.
Spędziłem wiele weekendów zamawiając część, o której myślałem, że jest problemem, czekając na część, a następnie instalując ją ze skrzyżowanymi palcami, ale bezskutecznie.
W końcu poszedłem za radą wszystkich tutaj i po prostu odłożyłem dwa dni z kumplem i zacząłem od obudowy filtra powietrza, zdejmowałem jedną część na raz, dokładnie sprawdziłem każdą część i przedarłem się przez układ doładowania. Dotarłem do korpusu przepustnicy i sprawdziłem, czy wszystkie części są solidne, a śruby T są dokręcone. Nadal bez miłości.
Wtedy przypomniałem sobie, że nasze silniki DI są podatne na gromadzenie się węgla, więc skończyłem pracę i usunąłem kolektor dolotowy i w końcu znalazłem problem, podkładkę zablokowaną w porcie wlotowym na głowicy.
Kto by pomyślał, że w milionie lat?
Morał z tej historii (przynajmniej dla mnie) był taki, żeby poświęcić czas i dokładnie przeanalizować problem krok po kroku. Inspekcja kosztowała tylko czas i znalazłem prawie niemożliwy do zdiagnozowania problem, zanim uszkodził silnik. Jednak zmarnowałem dużo czasu i pieniędzy na rzucanie części na problem, zanim „poddalem się” procesowi „diagnozowania i inspekcji przed naprawą”.
Powodzenia!

#7 ·
@Osgar , kod, który masz, to dobry początek, ale wszyscy będziemy rzucać strzałkami bez solidnej bazy informacji:
Rok i model?
Przebieg?
Jakiekolwiek inne ustawione lub oczekujące kody?
Czy coś zostało zmienione, zmodyfikowane lub wymienione w ostatnim czasie przed wyrzuceniem kodu?

Jeśli to GXP, standardowe przewody doładowania (trochę gumy, trochę aluminium) muszą zostać dokładnie sprawdzone.
Punkty połączeń przewodów powietrza doładowania są podatne na wycieki, intercooler (CAC) jest częstym źródłem wycieków spowodowanych przejeżdżaniem przez krawężniki parkingowe aż do zwykłego, dobrego, staromodnego uszkodzenia.
Gumowy wąż przepustnicy może być źródłem pęknięć lub pęknięć itp. itd.
Małe gumowe o-ringi na czujnikach map i maf mogą ulec awarii lub nie osadzać się całkowicie, a tym samym przeciekać.
Kolektor dolotowy jest mocowany zgodnie ze specyfikacją przy niskim momencie obrotowym i może być źródłem wycieków z poluzowanych śrub.
Możesz użyć puszki płynu rozruchowego w pobliżu tych połączeń, aby sprawdzić, czy rozpylenie płynu w punkcie połączenia powoduje wzrost prędkości obrotowej biegu jałowego, możesz wziąć wodę z mydłem i spryskać połączenia w poszukiwaniu pęcherzyków powietrza.
Króciec na wężu wlotu powietrza dochodzącym z obudowy filtra powietrza może pęknąć i przeciekać.
Wiele przewodów podciśnieniowych do turbosprężarki i elektrozaworu dla niej może przeciekać..
Mógłbym tak dalej, ale myślę, że rozumiesz.
Najtańszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest dokładne, element po elemencie, połączenie po połączeniu, badanie układu powietrza doładowania i podciśnienia.
Wymaga to cierpliwości i czasu, ale nie kosztuje cię nic, aby przeprowadzić inspekcję i może uchronić cię przed bólem serca związanym z rzucaniem części na problem w próbie, miejmy nadzieję, trafienia w dziesiątkę.
Mówię z doświadczenia.
W moim przypadku, oprócz odkrycia kilku mikro wycieków, skończyłem na odkryciu luźnej podkładki, która dostała się do strony dolotowej głowicy i zaklinowała się kilka milimetrów od jednego z zaworów dolotowych.
Spędziłem wiele weekendów zamawiając część, o której myślałem, że jest problemem, czekając na część, a następnie instalując ją ze skrzyżowanymi palcami, ale bezskutecznie.
W końcu poszedłem za radą wszystkich tutaj i po prostu odłożyłem dwa dni z kumplem i zacząłem od obudowy filtra powietrza, zdejmowałem jedną część na raz, dokładnie sprawdziłem każdą część i przeszedłem przez układ powietrza doładowania. Dotarłem do przepustnicy i sprawdziłem, czy wszystkie części są solidne, a śruby T są dokręcone. Nadal bez miłości. Potem przypomniałem sobie, że nasze silniki DI są podatne na gromadzenie się węgla, więc skończyłem pracę i usunąłem kolektor dolotowy i w końcu znalazłem problem, podkładkę zablokowaną w porcie dolotowym na głowicy.
Kto by pomyślał, że w milionie lat?
Moral z tej historii (przynajmniej dla mnie) był taki, żeby poświęcić czas i dokładnie przeanalizować problem krok po kroku. Inspekcja kosztowała tylko czas i znalazłem prawie niemożliwy do zdiagnozowania problem, zanim uszkodził silnik. Jednak zmarnowałem dużo czasu i pieniędzy na rzucanie części na problem, zanim „poddalem się” procesowi „diagnozowania i sprawdzania przed naprawą”.
Powodzenia!
Dziękuję HHgadget.

to jest 2007 GXP.
199 tys. mil.
Brak modyfikacji, wszystko oryginalne.

Poprzednie kody kilka, ale trwało to, aby zmienić wałek rozrządu i cewki wału korbowego. Kod dla czujnika 02 upstream. Zmieniono pochłaniacz węgla drzewnego. Elektrozawory VVT.

Pytanie: wspomniałeś o luźnej podkładce? Kiedy uruchamiam samochód na około minutę, słyszę jakieś szumy, które wydają się dochodzić z okolic kolektora. Dźwięk słychać tylko przy uruchamianiu samochodu na zimno.

Będę dalej próbował

#6 ·
Doceniam dotychczasowe opinie. JohnWR - popracuję nad uzyskaniem parametrów silnika. Przeszedłem przez kilka zbiorników paliwa, nowe paliwo. Zazwyczaj używam benzyny bezołowiowej. RobTheElder - doceniam wskazówki. Sprawdzę to wszystko. Wstępnie wszystko wydaje się być na miejscu, ALE wszystkie rury i przewody są oryginalne z 2007 roku. Więc MAM NADZIEJĘ, że to tak proste jak pęknięta rura!??! Zgadzam się z BillyBigMac - zmieniłem również prawie wszystkie czujniki, ponieważ pojawiały się kody. Ten ostatni kod P2187 to ból szyi, a praca na biegu jałowym samochodu, zwłaszcza gdy się zatrzymuję, stopniowo się pogarsza. Będę nad tym pracował i opublikuję, gdy znajdę rozwiązanie.

#10 · (Edited)
Cóż, pierwotnym powodem, dla którego zdjąłem kolektor dolotowy, było sprawdzenie nagromadzenia węgla na zaworach dolotowych.
Ponieważ Twój samochód ma 199 000 mil i 18 lat, zdecydowanie sugeruję sprawdzenie tych zaworów dolotowych.
Wszelka guma na silniku i wokół niego powinna również zostać dokładnie sprawdzona.
Szczerze mówiąc, jeśli łańcuchy rozrządu i wyważające nie zostały wymienione przy 200 000, również bym je sprawdził.
Czy jesteś pierwotnym właścicielem samochodu, czy znasz jego historię serwisową i konserwacyjną przed zakupem?
199 000 to dobry przebieg dla samochodu z 2008 roku, ale spodziewałbym się, że tworzywa sztuczne i gumy wokół silnika zbliżają się do końca okresu eksploatacji z powodu cykli cieplnych i starzenia.
@rob the elder ma świetną listę kontrolną konserwacji do przejrzenia, jeśli samochód jest dla Ciebie stosunkowo nowy, która jest zamieszczona na forum i warto ją przejrzeć.

#12 ·
Utknąłem. Miałem kod P2187; już zmienione

1. HPFP
2. Filtr węglowy, korek wlewu paliwa
3. Czujnik tlenu upstream 02
4. Czujnik masy powietrza
Wentylator wspomagania mocy działa dobrze i jest cały.

Samochód wciąż pracuje na bogato i ma przerywane, ledwo zauważalne wahania na biegu jałowym. Głównie po przejechaniu kilku mil.

Pachnie oparami, rura wydechowa ma jakieś przerywane opary.

Mój lokalny - niezbyt drogi mechanik (emeryt) mówi:

Może to być wyciek powietrza w układzie paliwowym, ale nie wiem, od czego zacząć.

Staram się uniknąć wizyty w agencji i wysokich kosztów.

Wszelkie podobne problemy i rozwiązania mile widziane
DALSZE INFORMACJE dotyczące kodu P2187 - Rozwiązanie

Po przeprowadzeniu obszernych testów poruszania (połączenie żyła po żyle) i sprawdzeniu wszystkich przewodów podciśnieniowych, zdecydowałem się zabrać samochód do dużego warsztatu samochodowego.

Podczas ich oceny odkryli, że oba przewody czujnika tlenu (wiązki) były odłączone.

Ponieważ nie mam wymienionego samochodu i niedawno przeszedłem operację, zabrałem samochód do przeciętnego mechanika, aby wymienił czujniki tlenu.

Wygląda na to, że mechanik, do którego zabrałem samochód, który miał wymienić te czujniki, zapomniał je podłączyć.

@#%i&”!!!!!! - pomyślałem - WTH!

Warsztat ponownie podłączył czujniki. Za 116 dolarów (rozwiązywanie problemów i ponowne podłączenie).

W każdym razie samochód teraz dobrze się czuje. W tym tygodniu wybiorę się nim na dłuższą przejażdżkę, aby go dalej przetestować.

#13 ·
DALSZE INFORMACJE dotyczące kodu P2187 - Rozwiązanie

Po przeprowadzeniu obszernych testów poruszania (połączenie żyła po żyle) i sprawdzeniu wszystkich przewodów podciśnieniowych, postanowiłem zabrać samochód do dużego warsztatu samochodowego.

Podczas ich oceny odkryli, że oba przewody czujnika tlenu (wiązki) były odłączone.

Ponieważ nie mam wymienionego samochodu i niedawno przeszedłem operację, zabrałem samochód do przeciętnego mechanika, aby wymienił czujniki tlenu.

Wygląda na to, że mechanik, do którego zabrałem samochód, który miał wymienić te czujniki, zapomniał je podłączyć.

@#%i&”!!!!!! - Pomyślałem - WTH!

Warsztat ponownie podłączył czujniki. Za 116 dolarów (rozwiązywanie problemów i ponowne podłączenie).

W każdym razie samochód teraz dobrze się czuje. W tym tygodniu wybiorę się nim na dłuższą przejażdżkę, aby go dalej przetestować.
Doskonała wiadomość. Mam nadzieję, że już to rozwiązałeś.